miercuri, 23 decembrie 2015

RevistaCodul Muncii


 
Legislatia muncii
Salariatii pot efectua CO in perioada de preaviz? CO diminueaza durata preavizului?

Asa cum bine stim, termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.

Preavizul la concediere este protectie pentru salariat. Nici salariatul si nici angajatorul nu pot renunta la perioada de preaviz daca discutam despre concediere.

Preavizul la demisie este protectie pentru angajator. Se poate renunta la perioada de preaviz daca angajatorul doreste acest lucru, daca discutam despre demisie.

Se poate renunta la perioada de preaviz daca discutam despre incetarea contractului prin acordul partilor, daca partile convin asupra acestei situatii.

Atentie la faptul ca art. 81 alin. (5) din Codul muncii prevede ca pe durata preavizului contractul individual de munca continua ... ..... citeste continuarea articolului »

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Salariata care intra in CCC nu isi poate comensa in bani perioada de CO neefectuata

Salariata doreste sa isi compenseze in bani perioada de concediu de odihna pe care nu a efectuat-o. Doreste sa stie cum se poate proceda pentru ca cele 21 de zile de CO stipulate in contractul individual de munca sa fie transformate in bani.

De la bun inceput atentionam asupra faptul ca orice incercare de compensare in bani a CO neefectuat este permisa doar in cazul incetarii contractului individual de munca.

"In cazul in care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau partial, concediul de odihna anual la care avea dreptul in anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei in cauza, angajatorul este obligat sa acorde concediul de odihna neefectuat intr-o perioada de 18 luni incepand cu anul urmator celui in care s-a nascut dreptul la concediul de odihna anual.", atentioneaza specialistii PortalCodulMuncii.ro.

Cateva prescurtari pe care le utilizam in cadrul acestui articol:
CCC - concediul pentru cresterea copilului sau CIC ... ..... citeste continuarea articolului »

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Cate zile de CO se cuvin salariatului care a lipsit nemotivat 2 luni dintr-un an?

Salariatul a absentat nemotivat 2 luni din an si vrem sa stim cum se procedeaza pentru a-i stabili durata concediului de odihna in mod corect si legal.

Specialistii PortalCodulMuncii.ro precizeaza: " Avand in vedere prevederile alin. (4) ale art. 145 din Codul muncii potrivit carora: “La stabilirea duratei concediului de odihna anual, perioadele de incapacitate temporara de munca si cele aferente concediului de maternitate, concediului de risc maternal si concediului pentru ingrijirea copilului bolnav se considera perioade de activitate prestata” este lesne de inteles de ce a fost abrogata prevederea alin. (2) potrivit careia durata efectiva a concediului de odihna anual se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.

Apreciem ca angajatorul stabileste durata efectiva a concediului de odihna anual prin contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective de munca aplicabile."

In situatia in ... ..... citeste continuarea articolului »

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Club
Pensia de invaliditate vs Concediere abuziva
In urma unei concedieri abuzive , am dat respectiva firma in judecata , apoi m-am pensionat pe caz de boala cu drept de munca la 1/2 de norma. Procesul l-am castigat iar despagubirile au fost intrerupte de decizia de pensionare.
Intradevar pensia de invaliditate intrerupe contractul individual de munca , dar eu eram dejja concediat. Nu am gasit nicaieri specificat cun afecteza aceasta pesie de invaliditate despagubirile pentru concediere abuziva ! ..... citeste continuarea articolului »

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Social
Prepara-ti singura mastile de fata pentru sanatate si frumusete in acelasi timp

Exista sute de combinatii pe care sa le folosesti pentru a-ti prepara cele mai bune si sanatoase masti faciale. Si nu trebuie sa le cumperi, nici sa dai o gramada de banet pentru a le prepara. Majoritatea sunt realizate din ingrediente pe care le poti gasi in locuinta ta, in bucatarie sau in camara.

Iata ce masti faciale iti poti prepara acasa:

Masca faciala pentru hidratare si reintinerire: blenduiti castravete si intindeti pe fata. Mentineti masca timp de 15 minute si apoi indepartati si clatiti cu apa rece.

Masca faciala pentru hidratare si reintinerire versiunea 2: Miere si lapte pentru un ten formidabil de hidratat. Amestecati miere bio cu 2 linguri de lapte si aplicati pe tenul proaspat spalat. Lasati sa actioneze timp de 15 minute si apoi clatiti cu apa rece.

Masca faciala pentru eliminarea ridurilor de expresie: Ulei de masline si ulei de santal, in combinatie egala, cate 2 lingurite din fiecare. Pastrati intr-un mic recipient si folositi-l in ... ..... citeste continuarea articolului »

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Niciun comentariu:

Wikipedia

Rezultatele căutării

Persoane interesate

🚜🚜🚜🚜🚜